Western Oregon University

Page Content   Utility Links   Quick Links   Social Links   Search   Footer   What is this view?

Construction projects

Ackerman Hall: a live-learn residence hall

Ackerman Hall, the newest residence hall on campus, called a "live-learn facility", features both a living component and academic space for classes and meetings. The residence hall has 303 beds in rooms with both single and double occupancy and office space for University Residences and Campus Dining. The live-learn residence hall is centrally located on campus near the Valsetz Dining Hall and Werner University Center and is the closest residence hall to the academic buildings. There will be nine live-learn communities in the building, which houses first year students as well as sophomores, juniors and seniors.

This facility was designed with major sustainable and "green" elements to conserve resources and save on energy. The building has achieved LEED platinum certification, and is the only residence hall west of the Mississippi with such a rating (as of 2012). Increased insulation, solar hot water, solar heat collectors and solar thermal panels will help reduce energy costs. Low-flow plumbing fixtures and rainwater harvesting will reduce water consumption. Each resident's room has low- and high-use electrical outlets so that when no one is in the room, the lights and items plugged into the low-use outlets will turn off. This is for items not used as frequently such as iPod chargers or printers. Even the handful of trees that were removed from the Grove for this building were milled and used within the facility in a variety of ways including wall panels, slats, and furniture.

Download the flyer here (.pdf).

Read about the naming of Ackerman Hall.

Photo albums

Pouring of first conrete and installation of rainwater harvesting tank.

Conceptual aerial view and exterior view.

Aerial views of construction*: , March (, , , and ) and .

Photo of art professor removing the honey bees.

*Photo credit for aerial shots: Lori McGhee, Higher Perspective Imagery

Who is involved?
Architect: Mahlum | Contractor: Lease Crutcher Lewis | Structural engineer: James G. Pierson | MEP engineer: Interface | Civil engineer: Cardno WRG | Sustainability consultant: Brightworks | Acoustical consultant: Altermatt Associates | Landscape architect: Atlas Landscape Architecture

To learn more about the Grove in relation to the residence hall, visit the FAQ page.

Utility Links

Quick Links

Social Links

What is this view?

You are using a dynamic assistive view of the Western Oregon University site. It has all the same data and features of the original site but formatted just with assistive users in mind. It has links and content reorganized to aid assistive users and has controls at the bottom under assistive options that allow you to control key aspects such as font size and contrast colors etc.
This is not a separate text-only site, it's a dynamic view that uses unique technology from Usablenet to give assistive users better, more accessible access to the same content and features as all users that use the graphic view of the site.

Assistive Options

Top of page

Assistive Options

Open the original version of this page.

Usablenet Assistive is a Usablenet product. Usablenet Assistive Main Page.